Door: Categorieën: Algemeen

Verslaafd. Je kunt het aan van alles zijn. Maar dat wil niet zeggen dat elke verslaving per se iets slechts is. Toch zijn er ook genoeg verslavingen waar dit wel van te zeggen is. Iemand die dit in levende lijve heeft meegemaakt is de 53-jarige Eltjo Bos.

Zijn verslaving begon al toen hij een jaar of 13 was, toen nog woonachtig in het noorden van het land. De onzekere Eltjo wilde er graag bij horen wat uiteindelijk resulteerde in het roken van een joint. Dat zorgde ervoor dat hij meer eigenwaarde en zelfvertrouwen kreeg. Het voelde op dat moment zo fijn dat het niet heel lang duurde voordat het blowen een dagelijks iets werd in zijn leven.

Op bepaald moment ging het steeds verder bergafwaarts. Zijn motivatie voor school werd minder en werd ondertussen van de ene naar de andere school gestuurd. Ondertussen bleef het ook niet meer alleen bij de jointjes maar kwam ook drank en harddrugs in het spel. Verder begon hij ook met het dealen waardoor hij ook diverse malen in de gevangenis is beland.

Rond de eeuwenwisseling verhuisde Eltjo naar de Veluwe. De onderwereld zat achter hem aan, hij sliep onder bruggen, zijn leven was een complete puinhoop geworden. Op de Veluwe leerde hij zijn vrouw Bianca kennen. Hij was toen nog verslaafd maar na een periode gaf ze hem de keuze. Of de keuze voor het gezin en er alles aan doen om de verslaving te stoppen of doorgaan zonder vrouw en kinderen.

Hij koos om weg te gaan bij zijn gezin omdat hij dacht niet zonder alcohol en drugs te kunnen. Hij belande uiteindelijk in een stacaravan waar het helemaal uit de hand liep. Hij mocht zijn vrouw en kinderen niet meer zien, had geen werk meer en dus geen inkomen, z’n ouders wilden geen contact meer en zo stond hij er helemaal alleen voor.

Het kon niet langer zo, en dat zag Eltjo zelf op een gegeven moment ook in. In een droom vond hij de moed om zich in te schrijven bij een verslavingskliniek. Het hele proces om af te kicken heeft jaren in beslag genomen. Inmiddels gebruikt hij 12 jaar niet meer.

Nu gaat Eltjo zelf mensen helpen. Hij heeft daarvoor in de gemeente Heerde een AA-herstelgroep gestart, een soort zelfhulpgroep voor verslaafden. Dit idee kwam door een oproep in de krant. Hij wilde altijd al mensen helpen met deze problemen en heeft meteen contact opgenomen.

Sinds kort vinden de eerste bijeenkomsten met deze herstelgroep plaats. Deze worden op woensdagavond tussen 19:00 en 21:00 gehouden dorpshuis de Heerd in Heerde. Voor verdere vragen kun je contact opnemen met Eljto via 06 36 18 30 72.

Willem van den Beld praatte met Eljto Bos over het verloop van zijn leven en het starten van de herstelgroep. Luister hieronder het hele fragment terug.