Afgelopen dinsdag waren in Oldebroek tweede kamerleden van de VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP te gast op uitnodiging van Tanja Haseloop, burgemeester van de gemeente Oldebroek en Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg. Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de problematiek omtrent de designerdrug 3-MMC.

Naast de kamerleden en burgemeesters waren ook politie, jongerenwerk, verslavingszorg, ervaringsdeskundigen en de ouders van Gerjan van ’t Hul, die hun zoon verloren aan de gevolgen van 3-MMC, aanwezig. Willem van den Beld belde vanmorgen met burgemeester Tanja Haseloop over hoe het gesprek is verlopen.

Het gesprek begon met de ouders van Gerjan van’t Hul waarna de jongeren ook aangaven het te makkelijk te verkrijgen is. Iemand uit Elburg hield er na een derde keer gebruiken zelfs een hartstilstand aan over. Zijn leven heeft hij te danken aan vrienden die snel reageerden toen het gebeurde. Burgemeester Tanja Haseloop zegt dat aanwezigen aangedaan waren door deze ervaring. Het is belangrijk dat dit gedeeld word om bewustwording van het probleem te creëren.

Een jongerenwerker gaf aan dat het ook lastig is om als ouder signalen op te pikken van drugsgebruik. Dat komt met name omdat veel gebruikt word door de jeugd die in de pubertijd zit. In die leeftijd vertonen jongeren sowieso al ander gedrag.

Volgens Tanja Haseloop zal het hele drugsprobleem niet worden opgelost met een verbod maar is met zo’n verbod wel veel beter te handhaven. Daarnaast is er ook gepleit om naast een verbod op 3-MMC ook de werkzame stoffen van de drug te verbieden. Anders zal er binnen mum van tijd weer een nieuwe legale drug op de markt zijn.

Beide burgemeesters zijn tevreden over de gesprekken die hebben plaatsgevonden en hopen dat men in Den Haag de juiste beslissingen gaat nemen om de problemen omtrent designerdrug in de toekomst een stap voor te zijn.

Het hele gesprek met de burgemeester is hier terug te luisteren: