Maandagavond tussen 20.00 – 21.00 is het programma “Sportief Zijn Zeker Weten” te horen bij regioradio LocoFM. Dirk Jan Grootkarzijn gaat samen met Evert van ’t IJssel in gesprek met sporters, bestuurders en organisatoren in de sport.
In deze uitzending praat Dirk Jan Grootkarzijn met Jan Oosterbroek, wij zijn benieuwd of de handbiker al weer wat op de agenda heeft staan. Jan heeft marathons in gereden in Nederland, Zwitserland, Duitsland, Kroatië en de marathon van New York. In Tsjechië heeft Jan jaren deelgenomen aan de Karla Raise Memorial marathon. In 1976 won Jan brons op de Olympische spelen, daarnaast is Jan 21 jaar actief geweest als zwemtrainer/coach. Daarnaast praten Evert en Dirk Jan over de ontwikkelingen op sportgebied en de actualiteit rondom sportevenementen.
Evert van ’t IJssel gaat in gesprek met Dries Scheffer over zijn ervaringen op het circuit Keizersveld. Op zaterdagmorgen tegen half tien drukt Dries Scheffer (57) op de deurbel wat hij achteraf gezien heel graag heeft gedaan. De geboren Heerdenaar wil graag zijn verhaal kwijt over circuit Keizersveld. Scheffer zat op de LTS en raakte op een bijzondere manier betrokken bij het motorcrossen. Eerst was Dries toeschouwer maar daar kwam snel verandering in. Op 16-jarige leeftijd stapte hij op een 125cc machine en zette de eerste sporen in het zand op het circuit van Kampen. Het eerste optreden op het circuit van Keizersveld was wel even wennen voor Scheffer want het was toch een zeer bijzondere baan. Nadat hij het ritme goed te pakken had weet Dries zich ook in de prijzen te rijden. Het bleef alleen niet bij clubwedstrijden want ook de stap naar de nationale klasse bij de KNMV werd genomen door Scheffer. Al snel werd hij dus A rijder waar hij vele bekende namen weet te herinneren zoals Gert Berghorst, Jaap Bredenhof en Adrie Nijenhuis.
Dries laat weten dat hij heel veel heeft geleerd op Keizersveld en was het voor hem een prima leerschool. Het circuit was kort en kende veel bochten waar je zeer geconcentreerd moest blijven. Scheffer pakte elke gelegenheid aan om te trainen en dat deed hij op verschillende banen. Ook had hij het zo voor elkaar dat elke woensdagmiddag er een bezoek aan een circuit kon worden gebracht om zijn rondjes te maken. De 125cc klasse betekende alles voor Dries die daar tot aan het eind van zijn crosscarrière is blijven rijden. Ook werd Scheffer in die tijd goed ondersteund door sponsoren en dat was ook zeker nodig om op een hoog niveau te kunnen presteren. Toch heeft hij een paar bijzondere bekers die een speciale plek hebben gekregen in Zwolle waar Dries nu woont.
Dan komen we aan het moment dat wij vragen waarom Scheffer in 1985 is gestopt. Hij doet zijn verhaal wat hem zeer heeft aangegrepen. Op de dag dat Gerrit Martens (Oud zijspanrijder) overlijdt op het circuit van Keizersveld besluit Dries om per direct te stoppen en dan is hij 22 jaar. Met een brik in zijn keel doet hij zijn verhaal en laat weten dat hij Martens zo goed heeft gekend dat hij totaal geen moed meer had om op de crossmotor te stappen. Daarna pakt Scheffer een andere hobby op en dat is vissen waar hij ook even kort zijn verhaal over doet. Hij trekt veel op met Eef van de Gronde die wij eerder hebben gehoord over Keizersveld en later ook fanatiek vissers werd. Alles bij elkaar gezien heeft Dries Scheffer een zeer mooie tijd gehad en zal Keizersveld altijd bijzonder blijven en hoopt hij dat er nog een reünie zal komen.
Dit is nog maar een tipje van de sluier, dus luister naar het complete verhaal.