Door: Categorieën: Infocus

Onze veiligheid is belangrijk. Dat wisten we al, en door de gebeurtenissen van de afgelopen weken werden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Het maken van een veilige leefomgeving dat moeten we met elkaar doen, iedereen draagt zijn steentje bij. In onze gemeente kan dat bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een buurt WhatsApp, door extra goed op te letten tijdens een rondje met de hond. Vrijwilligers van sportverenigingen en horecamedewerkers helpen een handje mee door goed volgens de afspraken in de convenanten werken.

Ook de medewerkers van de hulpdiensten zijn belangrijk voor het werken aan een veilige samenleving. Ambulanceverpleegkundigen, politie en brandweer zijn daarbij niet weg te denken. In het geval van incidenten spelen zij een belangrijke rol. Maar ook spelen ze soms een grote rol bij het voorkomen van incidenten. Hoewel alle partijen heel belangrijk zijn, heb ik in mijn hart een speciaal plekje voor onze brandweermannen en –vrouwen. Reden voor dat speciale plekje is dat zij in onze gemeente hun werk als vrijwilliger doen. Vaak naast een reguliere baan of verantwoordelijkheden als eigen baas. Hoewel dit werk vrijwillig is, laten zij zien dat het zeker niet vrijblijvend is. Zij staan voor ons klaar, bij nacht en ontij.

Bij de brandweer zijn heeft impact op je baan en werkomgeving, maar ook op je gezin en partners staan er soms alleen voor. Want brandweervrijwilliger ben je niet zo maar. Dat betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het vraagt dezelfde kennis, conditie en vaardigheden als van brandweerprofessionals. Werken bij de brandweer vraagt veel, maar ik hoor terug dat het ook heel veel brengt. Voldoening, het gevoel daadwerkelijk een bijdrage te leveren, onderdeel zijn van een enthousiaste en gedreven ploeg. Een team zou ik zeggen. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor, de inzet van deze mensen helpt de gemeente Oldebroek een stuk verder voor wat betreft die veilige leefomgeving. Tegen al deze vrijwilligers zeg ik daarom ‘petje af en ga zo door’! Heel veel mensen wilden, toen ze klein waren, brandweerman of -vrouw worden. In de gemeente Oldebroek kan dat! Want onze brandweer heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Op dit moment zoeken we vooral mensen uit Oldebroek en Oosterwolde. Maar ook als u in Wezep woont kunt u zich melden. Dus behalve ‘petje af’ zeg ik, vooral tegen alle mannen en vrouwen uit Oldebroek en Oosterwolde in de leeftijd van 18 tot 45 jaar, kijk eens of dit uniform u past. Wie weet ontmoeten we elkaar vanaf 19.30uur bij de inloopavond op 24 september in de brandweerkazerne van Oldebroek… Van harte welkom!