Door: Categorieën: Algemeen

Op woensdag 11 april om 17.00 uur besteedt Loco Info op LocoFM ruim aandacht aan Oldebroek 4045 . Beerd Bovendorp is op bezoek in de studio en zal meer vertellen over het oorlogsmuseum, dat binnenkort opengaat in Wezep.

Het doel van het museum is het verzamelen, eventueel in bruikleen nemen, van zaken uit de periode 1940 – 1945 (hier wordt 40-45 genoemd, maar eigenlijk is het vanaf de mobilisatie op 28 augustus 1939), uit de gemeente Oldebroek en wijde omgeving  (mag natuurlijk ook elders uit Nederland komen) en het verzamelde te bewaren, te onderhouden en tentoon te stellen voor publiek.

In Oldebroek en omgeving zijn in de jaren 1940 tot en met 1945 Nederlandse, Engelse, Canadese en Duitse militairen geweest en wellicht ook nog militairen van andere nationaliteiten. Daarnaast politie, marechaussee, N.B.S. en plaatselijke groepen. Verder zijn er vliegtuigen neergestort en een vliegende bom in Oosterwolde, en zijn er door heel Oldebroek allerlei bommen gevallen. Heel bekend is natuurlijk de overval op het Distributiekantoor aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep.
Het zou jammer zijn al die zaken uit de WO2 periode die hierdoor mogelijk nog ergens op een zolder of in een schuur liggen, daar te laten liggen en deze niet voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het museum biedt de mogelijkheid om een en ander te laten bezichtigen

Alle verdere info is te vinden op: www.oldebroek4045.nl