Afgelopen zaterdag vond er in Wezep een autobrand plaats. Ook persfotograaf Stefan Verkerk was daarbij aanwezig, maar dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Hij werd bedreigd en dat heeft ervoor gezorgd dat hij van het incident geen foto’s heeft geplaatst op zijn website.

Op zijn website doet hij wel bericht van het incident en meld daar ook bij dat er bedreigingen naar hem geuit zijn. Voor Verkerk komt het niet heel onverwachts. Er speelt veel in Wezep en Stefan probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Privé kan het namelijk ook gevolgen hebben.

De meeste bedreigingen komen vanuit een emotie. Als je huis in de brand staat is dat een zwarte bladzijde uit je leven en ben je niet altijd blij als daar ook een fotograaf bij staat om het vast te leggen. De politie is op de hoogte van de bedreigingen. Het is ook de taak van hen om het werkgebied van de hulpverleners en pers veilig te houden.

Daarnaast is er de laatste tijd ook veel gaande in de omgeving. In Zwolle zijn diverse schietincidenten geweest, in Epe worden veel autobranden gesticht, in Kampen is het onrustig en datzelfde geld ook voor Wezep.

Ondanks de bedreigingen is Stefan niet van plan om minder foto’s te gaan maken. Het is belangrijk dat er vanuit neutraal oogpunt journalistiek word bedreven. Daarbij word ook altijd rekening gehouden met de privacy, mensen worden altijd netjes onherkenbaar gemaakt. En als iemand vragen heeft over de werkwijze mag men Stefan altijd mailen.

Luister hier het hele gesprek terug: