Foto_Fedor den HertogMaandagavond 23 november praten wij bij het radioprogramma “Sportief Zijn Zeker Weten” op LocoFM tussen 20.00 en 21.00 uur met wielersport specialist André Jansen en blikken met mooie anekdotes terug. In deze uitzending zullen wij met André praten over Fedor den Hertog. Fedor den Hertog heeft vele jaren in de kleuren van Wielervereniging De IJsselstreek gereden. Eén van zijns opzienbarende prestatie zette hij neer in 1969, toen hij tijdens de Ronde van Rheinland-Pfalz negen van de elf etappes en het eindklassement won, met 36 minuten voorsprong op de nummer twee in het klassement. In zijn acht jaren als amateur was hij de schrik van het peloton in Nederland en ver daarbuiten. Dat leverde hem de bijnaam “Iwan de verschrikkelijke” op.

Veel professionele wielerteams boden hem een contract aan, maar hij accepteerde hun aanbod niet, omdat hij bang was zijn vrijheid te verliezen. Toen hij in 1974 eindelijk beroepsrenner werd waren de profs gewaarschuwd. Hij heeft zijn amateurcarrière als beroepsrenner nooit geëvenaard. Fedor had een ernstig ongeluk gehad en zag niet goed meer. Mede daardoor is zijn loopbaan bij de profs niet uit de verf gekomen. In 2007 werd bekend dat Fedor prostaatkanker had, waaraan hij in februari 2011 op 64-jarige leeftijd overleed. Fedor was één van de markantste wielrenners, een smaakmaker waar hij verscheen.

Met Roy Boeve zal teruggeblikt worden op de schaatsmarathon wedstrijd van afgelopen weekend in het vernieuwde Thialf in Heerenveen. Jan Oosterbroek zal de prestaties van onze lokale zwemmers toelichten. Ook zal er teruggeblikt worden op de volleybalwedstrijd van de dames van Blauw Wit dit doen wij met Laura van Norel.